آزمایش جدیدی میتواند احتمال سقط جنین را پیشبینی و از آن پیشگیری کند

آزمایش جدیدی میتواند خطر سقط جنین را پیشبینی کرده و به ایجاد بارداریهای سالم کمک کند.این آزمایش به بررسی مشکلاتی در پوشش داخلی رحم زنان میپردازد که خطر سقط را افزایش میدهند.سقطهای قبلی میتوانند احتمال بروز دوبارهی این مشکلات را در آینده افزایش دهند.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ یک آزمایش تجربی میتواند بر اساس مشکلاتی که پیش از بارداری در پوشش داخلی رحم زنان رخ میدهد، احتمال سقط جنین را پیشبینی کند.
به گزارش پژوهشگران در نشریهی Science Advances، در برخی زنان، فرایند زیستی ضروریای که برای آمادهسازی اندومتر (پوشش داخلی رحم) برای بارداری لازم است، بهدرستی پیش نمیرود. این اختلال خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
از سوی دیگر، سقط جنین در گذشته میتواند بهطور چشمگیری احتمال واکنش غیرطبیعی پوشش رحم در چرخههای قاعدگی آینده را افزایش دهد؛ موضوعی که توضیح میدهد چرا برخی زنان چندین بار سقط را تجربه میکنند.
پژوهشگران بر پایهی این یافتهها آزمایشی تشخیصی طراحی و ارائه کردهاند که میتواند میزان خطر سقط جنین را در زنان اندازهگیری کند.
دکتر جوان موتر، پژوهشگر ارشد این تحقیق از دانشکده پزشکی دانشگاه وارویک بریتانیا، در بیانیهای خبری گفت:
«موضوع بر سر شناسایی سقطهای قابلپیشگیری است. بسیاری از زنان تنها با این توضیح مواجه میشوند که «بدشانسی آوردهاند»، اما یافتههای ما نشان میدهد که خودِ رحم ممکن است حتی پیش از وقوع بارداری، شرایط را برای از دست دادن آن مهیا کرده باشد.»
یکی از زنانی که این آزمایش را انجام داده، هالی میلیکورِیس است؛ کسی که پس از پنج سقط قبلی، موفق به داشتن دو فرزند سالم شده است.
آزمایش نشان داد که رحم او آمادگی مناسبی برای بارداری نداشته و همین امر رشد جنینهایش را مختل کرده است. پس از دریافت درمانهایی برای جبران این اختلال، میلیکورِیس و همسرش کریس اکنون صاحب جورج ۳ ساله و هایدی ۱۷ ماهه هستند.
او در بیانیهای خبری گفت:
«تمام سقطهای من از نوع «خاموش» بودند، یعنی هیچ علائمی وجود نداشت که نشان دهد مشکلی هست. تنها وقتی که به سونوگرافی میرفتم متوجه میشدیم، و بهمرور از رفتن به سونوگرافی وحشت پیدا کرده بودم.»
او افزود که خود و همسرش احساس میکردند در تاریکیاند و بهتدریج پذیرفته بودند که شاید هیچگاه نتوانند یک بارداری را به پایان برسانند.
«درمانهای معمولیای که برای زنانی با سابقهی سقط جنین توصیه میشود برای ما مؤثر نبودند، و هر بار که دوباره تلاش میکردیم، حس میکردیم که داریم زندگی بچه را به قمار میگذاریم.»
او گفت:
«فرصت شرکت در این مطالعه برای ما زندگیساز بود. برای اولین بار نتایج نمونهبرداری من طبیعی بودند و بعد از آن، نه یکی، بلکه دو بارداری موفق داشتم.»
پژوهشها بر فرایندی به نام «واکنش دِسیدوال» تمرکز دارد؛ واکنشی که در آن پوشش داخلی رحم به بافتی تبدیل میشود که توانایی حمایت از لانهگزینی جنین در زمان لقاح را دارد.
زمانی که این واکنش بهطور کامل انجام نشود یا بهطور غیرعادی شکل بگیرد، محیطی ناپایدار در رحم ایجاد میشود. در چنین شرایطی، جنین همچنان میتواند لانهگزینی کند، اما خطر خونریزی و از دست رفتن بارداری در مراحل اولیه بیشتر میشود.
در این مطالعه، پژوهشگران ۱۵۰۰ نمونهی بیوپسی از بیش از ۱۳۰۰ زن را بررسی کردند تا ببینند واکنش دِسیدوال چگونه در چرخههای قاعدگی آنها رخ میدهد.
یافتهها نشان دادند که واکنشِ متوقفشدهی دِسیدوال میتواند احتمال تولد نوزاد زنده را بین ۴۸ تا ۵۸ درصد کاهش دهد.
همچنین مشخص شد که احتمال بروز واکنش غیرطبیعی، تصادفی نیست. این مشکل در برخی زنان در چندین چرخهی قاعدگی بهصورت مکرر دیده میشود، و بسیار بیش از آن است که صرفاً شانسی باشد؛ بنابراین بهاحتمال زیاد، علت این نوع سقط، مداوم و قابل پیشگیری است.
از طرف دیگر، نتایج نشان داد که زنانی که یکبار سقط جنین را تجربه کردهاند، بهطور چشمگیری بیشتر احتمال دارد در چرخههای بعدی دچار واکنش غیرطبیعی شوند.
پروفسور یان بروسنس، استاد زنان و زایمان دانشگاه وارویک و پژوهشگر ارشد، گفت:
«این مطالعه نشان میدهد که هر سقط جنین، خطر لانهگزینی جنین در پوشش غیرطبیعی رحم را افزایش میدهد، صرفنظر از سن زن.»
او همچنین تأکید کرد که وجود اختلالات کروموزومی در جنینها نیز در سقط نقش دارد.
«در واقع، احتمال رخ دادن یکی از دو رویداد — یعنی جنین غیرطبیعی یا واکنش دِسیدوال غیرطبیعی — در صدها چرخهی قاعدگی، تعیینکنندهی احتمال سقط در هر زن است. نکتهی مهم این است که اکنون ابزارهایی در اختیار داریم که بتوانیم خطر سقطهای قابل پیشگیری را بررسی و درمانهایی برای بهبود پوشش رحم پیش از بارداری ارزیابی کنیم.»
پژوهشگران گفتند آزمایش تشخیصی مبتنی بر این پژوهش اکنون در حال ارزیابی بیشتر است و تاکنون در روند درمان بیش از ۱۰۰۰ بیمار مورد استفاده قرار گرفته است.
دکتر تاجینین اسلام، روانپزشک اهل چستر که پس از چندین بارداری ناموفق این آزمایش را انجام داد، گفت:
«فکر میکنم این پژوهش و درمان میتواند به زنان زیادی کمک کند.»
او اکنون مادر پسری ۱۶ ماهه به نام میوان است که از او بهعنوان «نعمت» یاد میکند.
اسلام در بیانیهای خبری گفت:
«من بالای ۴۰ سال سن دارم، و اگر من توانستم بچهدار شوم، دیگر زنانی که شرایط من را دارند نیز میتوانند دلیل سقطهای خود را پیدا کرده و شانس بارداری موفق داشته باشند.»