آغاز ساخت پروژه کویپر آمازون؛ نخستین ماهوارههای عملیاتی با موفقیت پرتاب شدند
مونتاژ منظومه ماهوارهای اینترنتی آمازون سرانجام پس از مدتها انتظار با پرتاب اولین دستهی عملیاتی از ماهوارهها، بهطور رسمی آغاز شد.
یک موشک اطلس ۵ متعلق به ائتلاف پرتاب ایالات متحده (ULA) دوشنبه در ساعت ۱۹:۰۱ به وقت محلی (۰۲:۳۱ بامداد سهشنبه به وقت ایران) از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا پرتاب شد و ۲۷ ماهواره اینترنتی «پروژه کویپر» (Project Kuiper)، متعلق به آمازون را به مدار نزدیک زمین فرستاد.
مأموریت امروز، اولین پرتاب از بیش از ۸۰ پرتاب برنامهریزیشده برای ساخت منظومه ماهوارهای عظیم کویپر بود؛ مجموعهای که در نهایت از بیش از ۳۲۰۰ ماهواره تشکیل خواهد شد. البته این عدد با وجود بزرگیاش رکورد محسوب نمیشود؛ زیرا شبکه اینترنت ماهوارهای استارلینک اسپیس ایکس که هماکنون در سراسر جهان خدمات ارائه میدهد، در حال حاضر بیش از ۷۲۰۰ ماهواره فعال دارد.
استارلینک که شاید بزرگترین رقیب پروژه کویپر محسوب شود، همچنان در حال رشد است. این شرکت فقط در سال جاری میلادی ۳۱ مأموریت استارلینک را انجام داده است و مأموریتهای بیشتری نیز در برنامه دارد. سرعت پرتابهای اسپیس ایکس آنقدر بالا است که تنها کمتر از سه ساعت قبل از پرتاب اطلس ۵ و تقریباً چهار ساعت بعد از آن، دو ماموریت استارلینک انجام شدند.
ماهوارههای منظومه کویپر در ارتفاع عملیاتی ۶۳۰ کیلومتری از سطح زمین قرار میگیرند
موشک اطلس ۵ تمام ۲۷ ماهواره پروژه کویپر را در ارتفاع ۴۵۰ کیلومتری از سطح زمین مستقر کرد. سپس این ماهوارهها خود را به ارتفاع عملیاتی ۶۳۰ کیلومتری خواهند رساند. نمایندگان آمازون در بیانیهای پیش از پرتاب نوشتند: «در حالی که ماهوارهها فرایند افزایش ارتفاع مدار را انجام میدهند، ما به هدف نهایی خود چشم میدوزیم: ارائهی اتصال شبکهای سرتاسری.
نمایندگان آمازون افزودند: «این فرآیند شامل ارسال داده از اینترنت، از طریق زیرساخت زمینی ما به ماهوارهها و سپس انتقال آن به آنتنهای مشتریان و بالعکس است.» به گفتهی آمازون، پروژه کویپر قرار است تا پایان امسال خدماترسانی به مشتریان را آغاز کند.
پرتاب امروز دومین مأموریت کلی پروژه کویپر بود. پیش از این، یک موشک اطلس ۵ در اکتبر ۲۰۲۳ دو ماهوارهی آزمایشی را برای اثبات فناوری و اطلاعرسانی درباره طراحی نسخهی عملیاتی به مدار برده بود. اما ماهوارههای امروزی تفاوتهای چشمگیری با آن نمونههای اولیه دارند.
بیشتر بخوانید
نمایندگان آمازون در همان بیانیه نوشتند: «ما عملکرد هر سامانه و زیرسامانه را بهبود دادهایم؛ از جمله آنتنهای آرایه فازی، پردازندهها، پنلهای خورشیدی، سامانههای پیشرانش و ارتباطات نوری بین ماهوارهای.»
یکی از نگرانیهای بزرگ اخترشناسان و علاقهمندان به آسمان شب، آلودگی نوری منظومههای ماهوارهای اینترنتی در آسمان شب است. بااینحال، آمازون میگوید ماهوارههای پروژه کویپر با نوعی پوشش نازک نوری به نام «فیلم آینهای دیالکتریک» پوشیده شدهاند که نور خورشید بازتابشده را پراکنده میکند تا رؤیتپذیری ماهوارهها برای ناظران زمینی کمتر شود.»
اغلب ماموریتهای پروژه کویپر که شامل بیش از ۸۰ پرتاب دیگر خواهد بود، قرار است با موشک اطلس ۵ و جانشین آن، یعنی موشک جدید «ولکان قنطورس» انجام شود. آمازون همچنین قراردادهای پرتاب با شرکتهای بلو ارجین، اسپیس ایکس و شرکت فرانسوی آریاناسپیس امضا کرده است.
پرتاب امروز در ابتدا برای ۹ آوریل برنامهریزی شده بود؛ اما شرایط نامساعد جوی موجب لغو آن شد. پس از آن، ULA و آمازون مجبور بودند صبر کنند تا پنجره پرتاب بعدی در محدوده موشکی شرقی که شامل پایگاه فضایی فلوریدا و محوطهی آزمایشی نیروی فضایی ایالات متحده است، گشوده شود.