برچیدن غنی سازی، عزت ملی را پامال و باب تحمیل های بیشتر را باز می کند

به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، یکی از مباحث بسیار مهمی که در جریان جنگ تحمیلی رژیم متجاوز صهیونیستی و آمریکا علیه کشورمان توسط حضرت آیتالله خامنهای (مدّ ظلّه العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شد، ناظر به عدم پذیرش صلح تحمیلی بود، بر همین اساس، معظمله 18 خرداد سال جاری در دومین پیام تلویزیونیشان ضمن اشاره به این محور، فرمودند: «ملّت ایران در مقابل جنگ تحمیلی محکم میایستد ــ همچنان که تا حالا ایستاده ــ در مقابل صلح تحمیلی (هم) محکم میایستد. ملّت ایران در مقابل تحمیل، تسلیم هیچکس نمیشود.»، این فرمایش قاطع و هوشمندانه مقام معظم رهبری، حاکی از عزت نفس، خودباوری و خوداتکایی بالای ملت بزرگ ایران بود.
در همین راستا و بهمنظور تبیین مضاعف مبحث صلح تحمیلی و جایگاه عزت ملی در تحقق پیروزی ملت ایران علیه رژیم متجاوز صهیونیستی و ایادی آن در جنگ تحمیلی 12روزه، سراغ «حجتالاسلام علی صالحیمنش»، مدیر گروه فقه نظام سیاسی پژوهشگاه فقه نظام رفتیم و با او در این زمینه همکلام شدیم.
مسئله اصلی عبارت از تحقیر و عزت است
صالحیمنش ضمن اشاره به اینکه بحث اصلی بر سر دو مفهوم تحقیر و عزت است، بیان کرد: در ارتباط با تعبیر صلح تحمیلی که در جریان جنگ تحمیلی 12روزه از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شد، باید بگویم که مسئله اصلی عبارت از صلح یا جنگ نیست؛ بلکه مسئله ناظر به تحقیر و عزت است. مفهوم عزت در جامعه اسلامی مفهومی مرکزی است. اگر بخواهیم سیاست خارجی و روابط بینالمللمان را بر چند اصل استوار سازیم، بیتردید یکی از اصلیترین مؤلفههای آن عزت است.
جامعهای که عزت نداشته باشد خطرناک است
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فقه نظام ادامه داد: در روایات ما آمده که خداوند اختیار امور مؤمن را به او تفویض کرده است، درعینحال این اجازه را به مؤمن نداده است که خود را ذلیل کند؛ «وَ لَمْیُفَوِّضْ إِلَیْهِ أَنْ یُذِلَّ نَفْسَهُ.»، این عزت بهلحاظ فقهی و اسلامی امری واجب است، بدینمعنا حفظ عزت مسلمین و جامعه اسلامی یکی از واجبات ریشهای و اساسی ما محسوب میشود، از سوی دیگر، عزت در ادبیات دینیمان هم یکی از مفاهیمی است که اگر جامعهای آن را داشته باشد، میتوان به آن جامعه امیدوار بود، در مقابل، اگر جامعهای از روح عزت و عزتمندی خالی باشد، نهتنها دیگر به آن جامعه امیدی نیست، بلکه چنین جامعهای خطرناک هم خواهد بود؛ «مَن هانَت علیهِ نَفسهُ فلاتأمنْ شَرَّه.» از شر کسی که خویش را از عزت نفس خالی کرد و بیارزش ساخت، نمیتوان در امان بود.
صلح تحمیلی و مغایرت آن با مصالح ملی
صالحیمنش ادامه داد: اینکه دیگران بخواهند چیزی را که در جهت مخالف ارادهمان قرار دارد، به ما تحمیل کنند ـ یعنی آنچه نتوانیم در آن مصلحت خویش را لحاظ کنیم و از سر ضعف و اجبار ناگزیر به پذیرشش شویم، حال هرچه میخواهد باشد ـ بسیار ناپسند است، نه بهخاطر اینکه بحث بر سر صلح، جنگ یا نظایر آن است؛ به این خاطر که حرف از تحمیل و تخالف با عزت است، بحث بر سر چیزی است که ما در تحقق آن برنامهریزی و نقش فعالانهای نداشتهایم؛ بلکه دیگران در راستای تحقق منافع خودشان برایش برنامهریزی کردهاند، در نتیجه، چنین چیزی نمیتواند منافع و مصالح ما را تأمین کند و حق نداریم آن را بپذیریم.
دوران تحمیل به ایران تمام شده است
او عنوان کرد: لازم است این نکته را هم متذکر شوم که بحمدالله شرایط کنونی کشور ما بسیار برتر از این است که بخواهیم از صلح و تحمیل آن حرف بزنیم، ازقضا این ما بودیم که در جریان جنگ تحمیلی 12روزه توانستیم صلح را به دشمن متجاوز تحمیل کنیم، پس حالا باید درباره این موضوع سخن بگوییم. دیگر آن دوران که کسی بخواهد صلح یا هر چیز دیگری را به ملت ما تحمیل کند، گذشته است، حالا دورانی است که ما باید بگوییم صلح را به چهکسی و در کجا تحمیل کنیم؛ دورانی که باید مشخص سازیم مایلیم دشمن را در کدام نقطه متوقف کنیم و بر سر جایش بنشانیم، اکنون دوران گفتوگو درباره چنین مسائلی است.
مشی رهبر معظم انقلاب عمیقاً اسلامی است
این مدرس حوزه و دانشگاه افزود: اینک میتوان پرسید؛ ملت ایران چگونه عزت ملی خود را به دست آورد یا اینکه عزت ملی چگونه به دست میآید؟ من روی یک نکته تأکید بسیاری دارم و آن، مشی و سیاستی است که رهبر معظم انقلاب طی دهههای اخیر در نظام اسلامی پیاده کردند؛ این سیاست عمیقاً اسلامی است. همه سیاستهای کلی، قواعد و فرامین صادرشده از سوی مقام معظم رهبری، دستوراتی است که در آیات و روایات ما آمدهاند. ایشان عمیقاً متعهد و بهمعنای واقعی کلمه، انسانی متعبد است.
غنای نفس؛ شرط دستیابی به عزت ملی
صالحیمنش یادآور شد: همه میدانیم که کسب عزت، مسئله بسیار مهمی است و حفظ و ارتقای عزت ملی وظیفه ماست؛ اما چگونه؟ در روایات ما یکی از راهکارهای بسیار مهمی که برای نیل به عزت بیان شده این است که اگر کسی میخواهد عزتمند شود باید «غنای نفس» داشته باشد؛ یعنی دستش را جلوی دیگران دراز نکند، چشمانش به داشتههای دیگران نباشد، به آنچه خود دارد دلخوش باشد نه به چیزی که دیگران دارند، این سیاستی است که مقام معظم رهبری طی چند دهه گذشته در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پی گرفتند و بحمدالله نیروهای نظامیمان، نخبگان علمیمان و حتی بخش عمدهای از نیروهای سیاسیمان هم پای این سیاست ایستادند، البته بگذریم از اینکه روزگاری عدهای چنین سیاستی را مورد تمسخر قرار میدادند و میگفتند؛ “ما میتوانیم هر آنچه را بخواهیم از کشورهای دیگر خریداری کنیم.”! اینها در مقطعی میگفتند؛ “ما چرا باید در زمینه تولید گندم خودکفا شویم؟ هر زمان که خواستیم میتوانیم گندم را از دیگران بخریم، همین که نفت داریم، برایمان کافی است.”، مقصودم این است که این گروه حتی روی خودکفایی در زمینه تولید گندم هم مسئله داشتند چه برسد به خودکفایی در زمینه موشکی و صنایع هستهای! اما حالا که آتش معرکه گرم شد و هنگامه محک زدن تجربیات فرا رسید، مشخص شد که همین تجربه اصیل اسلامی و این اتکای به درون که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها در سخنانشان مورد توجه و تأکید قرار داده بودند، تا چهاندازه به کار کشور و مردم میآید.
خوداتکایی؛ مانع تحمیل اراده دشمن به ملت ایران
او تصریح کرد: بحمدالله ما تا امروز توانستهایم در برخی عرصهها اتکا به درون پیدا کنیم و از بیگانگان مستقل شویم، در همین عرصههاست که هیچکس نمیتواند اراده خود را به ما تحمیل کند، بلکه این ما هستیم که مواضعمان را به دیگران میقبولانیم، برای مثال، عرصه موشکی یکی از همین عرصههاست. ازقضا اصراری که رهبر معظم انقلاب در ارتباط با مسئله هستهای هم دارند، مبتنی بر همین منطق است. بهرغم آنکه صنعت هستهای به خودی خود فواید بسیار زیادی دارد و ما به آن نیاز مبرم داریم و چهبسا در آینده این نیاز بیشتر از امروز هم باشد، اما حتی اگر این نیاز را هم کنار بگذاریم، مسئله مهمتر آن است که امروز صنعت هستهای با عزت و استقلال ایران اسلامی پیوند خورده است. اینک دشمن با اعلام اینکه؛ “شما نباید صنعت هستهای داشته باشید.”، میخواهد اراده خود را به ما تحمیل کند، این نقطه بسیار مهمی است که ما باید روی آن بایستیم و اجازه ندهیم که عزتمان پامال شود، اگر عزت ملیمان پامال شود، دشمنان گام به گام جلوتر میآیند و زیادهخواهیهای دیگری را به ما تحمیل میکنند.
راهبرد ایران؛ قرآنی، فقهی و اسلامی
مدیر گروه فقه نظام سیاسی پژوهشگاه فقه نظام افزود: ما بهواسطه اتکا به درون و عدم تکیه بر مستکبران عالم که دستور قرآن کریم هم بر همین اساس است: «وَلَاتَرْكَنُوا إِلَى الَّذِینَ ظَلَمُوا.» پیش میرویم و مطابق با همین راهبرد قرآنی، فقهی و اسلامی است که توانستهایم به قدرتی درونی دست پیدا کنیم، این قدرت درونی هم عزت نفسمان را ارتقا بخشید و هم انسجام ملیمان را مستحکم ساخت، در نتیجه، وقتی آتش معرکه بالا گرفت، این جمهوری اسلامی ایران بود که توانست حرف خود را به کرسی بنشاند و اجازه ندهد دیگران برایش تصمیم بگیرند.
قدرت اصلی ما در سایه اتکا به خداوند تجلی مییابد
صالحیمنش عنوان کرد: تجربه اخیر به ما نشان داد که قدرت اصلیمان در اتکا به خداوند متعال تجلی مییابد و ازقضا شواهد تاریخی هم مؤید این امر است، برای مثال در جنگ بدر، مسلمانان بهرغم آنکه تعدادشان بسیار اندک و قدرتشان هم کم بود، پیروز میدان شدند. خداوند در قرآن کریم میفرماید که ما در جنگ بدر، سه هزار ملک را به کمک شما فرستادیم و در ادامه عنوان میکند: «وَماجَعَلَهُ اللَّهُ إِلَّا بُشْرى لَكُم.»، این فقط برای این است که شما دلگرم شوید: «وَلِتَطْمَئِنَّ قُلُوبُكُم بِه» اما یادتان نرود: «و مَاالنَّصْرُ إِلَّا مِنْ عِندِ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَكِیم.»، مبادا دلتان به ملائکه خوش شود. آن که کار شما را راهمیاندازد خداوند تبارک و تعالی است. کسی که در نهایت به درد شما میخورد پروردگار متعال است. از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز، عزت و استقلال ملیمان را حفظ کردیم، قدرت نظامی، قدرت ملی و قدرت علمیمان را افزایش دادیم؛ چرا؟ زیرا تکلیفمان بوده و خداوند از ما خواسته است؛ یعنی تکلیف فقهی ما در جامعه اسلامی بر همین اساس استوار بوده است. باید توجه داشته باشیم هر آنچه که به ما میرسد از جانب خداوند است و اوست که در نهایت گره از کارهایمان میگشاید. در زمان جنگ تحمیلی 8ساله هم که از کمترین امکانات برخوردار بودیم، در نهایت این خداوند بود که ما را فاتح نبرد ساخت.
جمهوری اسلامی ایران پیروزیِ همراه با ظلم را نمیخواهد
این مدرس حوزه و دانشگاه ضمن اشاره به فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه حرمت ساخت و بهکارگیری سلاح هستهای گفت: در ارتباط با ساخت و بهکارگیری سلاح هستهای، تا وقتی که فتوای مقام معظم رهبری چنین باشد، ساخت این سلاح را حرام میدانیم و هرگز سراغش نمیرویم، چه اینکه مولا امیرالمؤمنین علی(ع) فرمودند: «لااَطلُبُ النَصرَ بِالجَور.»؛ من پیروزی همراه با ظلم را نمیخواهم. ما هم پیروزی همراه با ظلم و گناه را نمیخواهیم، بلکه پیروزی همراه با طاعت و اطاعت از خداوند متعال را طلب میکنیم و این پشتوانه اصلیمان محسوب میشود.
صبر راهبردی ایران؛ بالاترین مرتبه عزت
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فقه نظام در بخش پایانی اظهارات خود خاطرنشان کرد: با عنایت به سیاستهای داهیانه رهبری معظم انقلاب اسلامی که برگرفته از متن تعالیم اسلامی است، میخواهم به حدیثی از حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) اشاره کنم که میفرمایند: «لاعِزَّ أرفَعُ مِنَ الحِلم.»؛ هیچ عزتی بالاتر از بردباری نیست. نکتهای که در اینجا مایلم مورد تأکید قرار دهم این است که امروز اصطلاحی توسط بسیاری از تحلیلگران سیاسی دنیا و مفسران جنگ مطرح میشود و آن «صبر راهبردی ایران» است، این صبر راهبردی که در عمل بسیار هم دشوار است (هم بهلحاظ پیچیدگیهای شناختی و هم از حیث اجرا)، در امتداد حدیث حضرت علی(ع) تعریف میشود. صبر راهبردی، آیندهنگری و شتابزده رفتارنکردن، بالاترین مرتبه عزت است. ملت بزرگ ایران بهواسطه صبر راهبردیاش در طول سالهای اخیر توانسته است دشمنان خود را به گوشه رینگ بیندازد و شکست دهد، بهرغم آنکه شاید در مواقعی دشمنان از ما قویتر هم بودهاند، در نهایت، صبر دشمن تمام میشود و دست به حرکتی میزند که ما از آن استفاده میکنیم، آنچه در طول جنگ تحمیلی 12روزه با آمریکا و رژیم متجاوز صهیونیستی رخ داد و تحلیلگران سیاسی هم مکررا به آن اشاره کردند، مؤید همین نکته بود.
انتهای پیام/+