تایید علمی یک باور قدیمی: خوردن پنیر ممکن است موجب کابوس دیدن شود
نیلسن میگوید: «کابوسهای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، علائم شدید گوارشی را تجربه میکنند و خوابشان به هم میخورد، بدتر است. این امر منطقی است، زیرا میدانیم احساسات جسمی میتوانند بر خواب دیدن تاثیر بگذارند. کابوسها میتوانند بسیار آزاردهنده باشند، بهویژه اگر مکرر اتفاق بیفتند، زیرا معمولا باعث میشوند افراد با حس بدی از خواب بیدار شوند.»
خوردن غذا در آخر شب با کیفیت پایینتر خواب، خوابهای منفیتر و کابوسهای مکرر ارتباط داشت. نتایج نشان داد اگر افراد تغذیه سالمتری داشته باشند و برای مثال غذاهایی بخورند که بدنشان به آن نیاز دارد و از خوردن غذا در آخر شب خودداری کنند، احتمال اینکه رویاهای خود را بهتر به خاطر بیاورند بیشتر میشود و همچنین محتوای رویاهایشان خوشایندتر خواهد بود.
تنظیم رژیم غذایی ممکن است روشی کمخطر و بدون استفاده از دارو برای بهبود خواب و کاهش کابوسها باشد
توجه به این نکته ضروری است که مطالعه توصیفشده دارای محدودیتهایی است، زیرا از نوع مطالعات همبستگی است و نمیتواند رابطهی علت و معلولی را ثابت کند. به عبارت سادهتر، این مطالعه فقط نشان میدهد که دو موضوع (خوردن پنیر و دیدن کابوس) با هم مرتبط هستند، اما نمیتواند اثبات کند خوردن پنیر باعث کابوس میشود.
مشخص نیست که آیا رژیم غذایی ما روی خوابهایمان اثر دارند یا خوابهایمان باعث تغییر عادات غذایی ما میشوند یا اینکه عامل دیگری روی هر دو اثر میگذارد. همچنین، چون بیشتر افرادی که در این مطالعه شرکت کردند جوان و دانشجوی دانشگاه در کانادا بودند، نتایج ممکن است برای افراد مسنتر یا مردم کشورهای دیگر صدق نکند.
اطلاعات ارائهشده براساس گزارش خود شرکتکنندگان و برداشتها و خاطرات آنها بوده که ممکن است قابل اعتماد نباشد. محققان نیز اذعان کردند که بهطور مستقیم باورهای فرهنگی یا داستانهای مردمی شرکتکنندگان درباره غذا و خواب را بررسی نکردهاند و این موضوع ممکن است بر پاسخها تاثیر گذاشته باشد.
بیشتر بخوانید
گرچه هنوز همه چیز دربارهی رابطه خواب و رژیم غذایی مشخص نیست، نتایج مطالعه جدید میتواند در زندگی واقعی مفید باشد. بهطورخاص افرادی که زیاد کابوس میبینند، ممکن است بتوانند با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی خود وضعیت خوابشان را بهتر کنند. برای مثال، اگر این افراد عدم تحمل لاکتوز داشته باشند، بهتر است مصرف لبنیات را کمتر کنند.
یافتههای این پژوهش ممکن است به بهبود عادتهای غذایی نیز کمک کند. برای مثال، با خودداری از خوردن غذاهای سنگین، شیرین یا لبنی پیش از خواب و جایگزین کردن آنها با غذاهای طبیعی و سالم امکان بهبود وضعیت خواب وجود دارد.
مطالعه جدید از شواهد فزایندهای حمایت میکند که نشان میدهند سلامت دستگاه گوارش میتواند بر وضعیتهای روانی و عاطفی تاثیرگذار باشد. همچنین، تنظیم رژیم غذایی ممکن است روشی کمخطر و بدون استفاده از دارو برای بهبود خواب و کاهش کابوسها باشد.
مطالعه در مجلهی Frontiers in Psychology منتشر شده است.