شاخص PPI چیست؟ تاثیر PPI در فارکس و طلا

شاخص PPI یا «شاخص قیمت تولیدکننده» میزان تغییر قیمتهای فروش کالاها و خدمات تولیدکنندگان و عمدهفروشان را نسبت به دوره زمانی ماهانه یا سالانه اندازهگیری میکند. برای تریدرهای بازار فارکس، افزایش PPI به معنی تقویت ارزش دلار و کاهش آن به معنی کاهش ارزش دلار آمریکا است.
شاخص PPI یا شاخص قیمت تولید کننده چیست؟
بسیاری از معاملهگران مبتدی به طور دقیق نمیدانند که شاخص PPI چیست یا تاثیر PPI در فارکس چه میزان است؛ در حالی که شاخص قیمت تولیدکننده و به ویژه شاخص PPI آمریکا دادههای ارزشمندی را در دسترس تریدرها قرار میدهد. دادههای شاخص PPI آمریکا برای معاملهگران فارکس که ارز دلار آمریکا (USD) را با سایر ارزها معامله میکنند حائز اهمیت است، زیرا این شاخص فقط وضعیت تغییرات قیمت تولیدکنندگان و عمده فروشان را بیان میکند و شامل تغییرات قیمت کالاهای وارداتی نمیشود.
شاخص PPI یا شاخص قیمت تولیدکننده در اصل، یک معیاری است که تغییرات قیمت محصولات و خدمات تولیدکنندگان و عمده فروشان را در یک بازه زمانی مشخص نسبت به دوره قبل، مورد ارزیابی و مقایسه قرار میدهد. این شاخص در بازه زمانی ماهانه، فصلی یا سالانه نشان میدهد که قیمت کالاها و خدمات در بخش عمدهفروشی نسبت به دوره زمانی قبل، چه میزان تغییر داشته است.
اگر تازه وارد بازار فارکس شدهاید، آشنایی با اصطلاحات بازار فارکس، باعث میشود تا در این بازار سریعتر به موفقیت برسید.
نحوه استفاده از شاخص قیمت تولید کننده در معاملات فارکس
اداره آمار کار Bureau of Labor Statistics یا BLS تقریباً تمام صنایع تولیدکننده کالا و اکثر بخشهای خدماتی را بررسی میکند. شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) توسط اقتصاددانان BLS در این حوزه با جمعآوری دادهها از تمام صنایع فهرستشده، محاسبه میشود. این افراد دادهها را از روشهای مختلفی مانند بازدیدهای حضوری، تماسهای تلفنی یا از طریق ایمیل جمعآوری میکنند.
بنابراین، هر ماه درباره قیمت کالاها و خدمات مختلف، تقریباً ۱۰۰۰۰۰ واحد قیمت از ۳۰۰۰۰ شرکت تولیدی و صنعتی جمعآوری میشود. به عبارت دیگر، این شاخص، میانگین قیمتی است که تولیدکنندگان به خاطر تحویل محصولات و خدمات خود از خردهفروشان دریافت میکنند.
همانطور که اشاره شد، این شاخص اگرچه به اندازه شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در تشخیص تورم قوی نیست، اما از آنجا که میزان درصد تغییرات قیمت کالاهای تولید شده را ارائه میدهد، میتواند تا حدود زیادی دادههای بسیار مفیدی برای پیشبینی میزان تغییرات شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در آینده، در اختیار تحلیلگران قرار دهد.

گزارش شاخص PPI در هفته دوم هر ماه منتشر میشود و شامل دادههای ماه قبل است. به عنوان مثال، گزارش ماه ژوئن شامل دادههای ماه مه است. این گزارش از طریق نظرسنجی پستی از خردهفروشهای مختلف که به صورت تصادفی اما متناسب با میزان خرید یک کالا انتخاب شدهاند، تهیه میشود.
اهمیت استفاده از شاخص PPI
شاخص CPI، در واقع تغییرات قیمت کالاها و خدماتی را که مصرف کنندگان پرداخت میکنند، اعلام میکند. بنابراین، اگرچه شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) برای معاملهگران بازار فارکس به اندازه شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) مورد توجه قرار نمیگیرد، اما از این شاخص به عنوان معیاری برای پیشبینی تغییرات قیمت در CPI استفاده میشود زیرا با اعلام شاخص PPI، تغییرات قیمت زودتر خود را نشان میدهد و معاملهگران بزرگ تا حد زیادی میتوانند تغییرات قیمت CPI را قبل از اعلام، پیشبینی کنند.
چگونه شاخص قیمت تولید کننده بر ارزها تاثیر میگذارد؟
شاخص قیمت تولیدکننده را کشورهای زیادی منتشر میکنند، به عنوان مثال، کشور ژاپن وقتی شاخص تولیدکننده کشور خود را منتشر میکند، بر روی ارزش ارز آن کشور یعنی «ین» تاثیر میگذارد.
به عنوان مثال، دادههای شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) مربوط به کشور ژاپن، توسط بانک مرکزی این کشور منتشر میشود که تغییر در قیمت فروش کالاهای تولیدشده توسط شرکتهای ژاپنی را اندازهگیری میکند.
مثال از تاثیر شاخص PPI بر روی چارت قیمت
تصویر زیر دادههای شاخص قیمت تولیدکننده ژاپن را که در ماه ژوئن ۲۰۲۰ منتشر شده است، نشان میدهد. همانطور که میبینید، تغییرات زیادی در دادهها از «معیار قبلی» تا «معیار پیشبینی» و «معیار واقعی» وجود دارد. این بدان معناست که عوامل بسیار دیگری بر صنعت تولید تأثیر میگذارند که اندازهگیری آنها برای اقتصاددانان دشوار است.
تصویر زیر تاریخ انتشار دادههای قبلی، پیشبینیشده، مقدار واقعی و دادههای PPI را نشان میدهد.

تصویر زیر نمودار جفت ارز یورو اتحادیه اروپا به ین ژاپن (EUR JPY) را قبل از اعلام این خبر نشان میدهد.

نمودار بالا مربوط به جفت ارز یورو/ین ژاپن است و از آنجایی که ین ژاپن در سمت راست نماد «EURJPY» قرار دارد، روند نزولی نمودار نشان دهنده قدرت ین ژاپن است. دلیل این روند نزولی قبل از انتشار خبر، انتظار افزایش بر اساس پیشبینی دادههای شاخص قیمت تولیدکننده توسط فعالان بازار است. معاملهگران انتظار داشتند شاخص قیمت تولیدکننده حدود ۱٪ باشد که نسبت به اعلام قبلی ۰.۵٪ کاهش یافته است.
تصویر زیر نمودار جفت ارز یورو به ین ژاپن (EUR JPY) را پس از اعلام این خبر نشان میدهد.

در تصویر زیر نیز نرخ برابری یا چارت قیمت یورو به دلار آمریکا را قبل از اعلام خبر شاخص PPI برای دلار آمریکا را مشاهده میکنید:

اکنون در تصویر زیر تاثیر اعلام خبر شاخص PPI دلار آمریکا بر جفت ارز یورو به دلار آمریکا را مشاهده میکنید. اعلام ارقام این خبر باعث ریزش یورو و تقویت دلار آمریکا شده است:

در تصویر زیر میتوانید چارت قیمت یورو به دلار استرالیا (EURAUD) را مشاهده کنید:

اکنون، در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید که پس از اعلام ارقام شاخص PPI دلار استرالیا، چگونه یورو تقویت شده است.

توجه: هنگامی که در یک جفت ارز، روند قیمت نزولی باشد یعنی ارز اول تضعیف و ارز دوم تقویت میشود و همچنین، اگر روند چارت صعودی باشد، یعنی ارز اول تقویت و ارز دوم تضعیف میشود.
تاثیر PPI روی طلا
در بازار فارکس، باتوجه به این که اکثر قریب به اتفاق معاملهگران، انس جهانی طلا را با دلار آمریکا (XAUUSD) مبادله (معامله) میکنند، بنابراین کاملا طبیعی است که وقتی شاخص PPI دلار آمریکا، بالاتر از حد انتظار باشد، یعنی دلار آمریکا تقویت شده و طلا تضعیف شود اما به نکته مهمی که باید توجه داشت این است که «تغییرات قیمت شاخص PPI میتواند تاثیر چشمگیری بر بازار داشته باشد که منطبق بر اهداف و چشماندازهای بانک مرکزی آمریکا» باشد، در غیر این صورت تاثیر این شاخص بر بازار ممکن است در بسیاری اوقات غیر مستقیم باشد، هرچند که باز هم میتواند نوساناتی هرچند کوچک را ایجاد کند که برای اسکالپرها موقعیتهای مناسبی خلق میشوند.
تاثیر PPI در فارکس
تاثیر شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI به طور معمول خیلی زیاد نیست بلکه شاخص قیمت مصرفکننده CPI در بازار جفتارزهای فارکس تاثیر مهمی دارد. به عنوان مثال، هنگامی که شاخص قیمت تولیدکننده در آمریکا منتشر میشود، اگر قیمتها افزایش را نشان دهند، درنتیجه آن کالاها بعدا با افزایش قیمت به دست مصرفکننده میرسند و نرخ تورم و احتمالا نرخ بهره بالا میرود که باعث تقویت دلار آمریکا میشود.
درمورد تاثیر شاخص قیمت تولیدکننده سایر کشورها نیز میتوان همین انتظار یعنی افزایش نرخ ارز آن کشور را در برابر سایر ارزها داشت.
تاثیر PPI بر بیت کوین
در رابطه با تاثیر شاخص تولیدکننده بر بیت کوین، اگر شاخص PPI دلار آمریکا را در نظر بگیریم (که معمولا چنین است)، هنگامی که معیار فعلی بیشتر از حد انتظار باشد، میتواند باعث کاهش ارزش دلار شود اما از سوی دیگر انتظار میرود فدرال رزو نیز میزان نرخ بهره را افزایش دهد که درکل باعث افزایش نرخ دلار میشود.
در این صورت، ممکن است شرکتهای تولیدی و مردم سرمایههای خود را برای پس انداز و دریافت بهره به سوی بانکها سوق دهند تا سود بیشتری بگیرند که احتمال دارد به کاهش ارزش بیتکوین در برابر دلار منجر شود اما اگر ارقام اعلام شده کمتر از حد انتظار باشد و فدرال رزو نیز با کاهش میزان بهره موافقت کند ممکن است باعث تضعیف دلار شود و با هجوم خریداران به سوی خرید بیتکوین ارزش این ارز دیجیتال تقویت شود.
مطالعه بیشتر: مقاله “استاپ اوت چیست و چگونه محاسبه میشود” به شما کمک میکند تا حساب شما به سطح استاپ اوت نرسد، چون در آن صورت، به احتمال زیاد تمام سرمایه خود را از دست خواهید داد!
نکته مهمی که باید در نظر گرفت این است که شاخص قیمت تولیدکننده برای شاخص PPI آمریکا در بسیاری اوقات به رغم این که بالاتر از حد انتظار اعلام میگردد، اما آنچنان باعث تقویت دلار و تضعیف طلا و بیتکوین نمیشود زیرا تقویت یا تضعیف دلار به عوامل گوناگونی بستگی دارد و گزارش PPI به تنهایی نمیتواند باعث تضعیف یا تقویت زیاد آن شود.
تفاوت شاخص (PPI) و (CPI)
درک تفاوت بین شاخص قیمت تولیدکننده و شاخص قیمت مصرفکننده بسیار مهم است. CPI نشان دهنده هزینهای است که کالاها و خدمات با آن در دسترس عموم قرار میگیرند. از این رو، CPI یک معیار میانگین وزنی از قیمت تمام شده کالاها است، در حالی که شاخص قیمت تولیدکننده نشان دهنده میانگین وزنی قیمت فروش کالاها به خرده فروشان است. CPI نشان دهنده هزینهای است که مصرف کننده یا مشتری نهایی پرداخت میکند و PPI نشان دهنده هزینهای است که تولیدکنندگان از خردهفروشان برای کالاهای خود دریافت میکنند.
وقتی محصولی تولید و فروخته میشود، قبل از رسیدن به دست مصرف کننده نهایی، هزینههای خاصی را متحمل میشود. این هزینهها شامل هزینههای حمل و نقل، مالیات برخی کالاها و خدمات خاص، هزینههای انبارداری و غیره میشود. بنابراین، شاخص قیمت تولیدکننده شکل اولیه یا خامتری از شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) است و هر دو شاخص همبستگی ذاتی دارند. به همین دلیل، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) یک ابزار سیگنالدهی پیشرفته برای ارزیابی CPI و تصمیمگیریهای اقتصادی آگاهانه توسط گروههای مختلف در نظر گرفته میشود.
مهمترین اخبار فارکس با معتبرترین تحلیلهای اقتصادی را میتوانید در صفحه تقویم اقتصادی ایران بروکر دنبال کنید.
سوالهای متداول
آمار PPI را از کجا دریافت کنیم؟
آمار شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI را اداره آمار کار ایالات متحده Bureau of Labor Statistics یا BLS به زبان انگلیسی اعلام میکند اما ایران بروکر در صفحه تقویم اقتصادی خود مهمترین اخبار و تحلیلهای اقتصادی بازار فارکس را به طور آنی و به زبان فارسی منتشر میکند.
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) مهمتر است یا شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)؟
شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) اهمیت بسیار زیادتری دارد و به همین دلیل در بازار فارکس باعث نوسانات شدیدتری میشود.
چگونه میتوان در هنگام اعلام آمار شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) تریدهای موفقی انجام داد؟
اگر دادههای PPI آمریکا بالاتر از حد انتظار باشد، احتمالا میتوان برای USD معامله لانگ و اگر دادهها کمتر از حد انتظار باشند، برای USD معامله شورت انجام داد.