شهید جمهور ناجی صیادان /خلیج فارس چگونه از چنگ ترال رها شد

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، صیادان هرمزگان، که سالها زیر سایه سنگین صید مخرب ترال و محرومیت از مجوزهای صید، معیشتشان به خطر افتاده بود، با ورود شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی به این بحران، نفسی تازه کشیدند. رئیسجمهور شهید، با ممنوعیت صید ترال و صدور 12 هزار مجوز صید در سفر 12 بهمن 1402 به هرمزگان، گرهای 30 ساله را گشود و امید را به قلب صیادان جاسک، میناب، و سیریک بازگرداند این گزارش، روایت خدمت شهید جمهور به صیادان و احیای معیشت دریایی هرمزگان است.
ترال؛ غارت دریا، نابودی معیشت
صید ترال، روشی صنعتی که با تورهای عظیم کف دریا را جارو میکند، سالیان متمادی به ذخایر آبزیان خلیجفارس و دریای عمان آسیب زد و صیادان سنتی هرمزگان را به حاشیه راند.
حسین رئیسی، نماینده سابق شرق هرمزگان، در گفتوگو با تسنیم گفت: صید ترال برای صیادان سنتی، که با امکانات محدود کار میکردند، یک معضل بزرگ بود هر مسئولی به جاسک و میناب میآمد، این گلایه را میشنید، اما چارهای اندیشیده نشد.
عابد قاسمی، فعال خبری و اجتماعی شرق هرمزگان، نیز این بحران را تأیید کرد و گفت: پیش از ورود شهید رئیسی به قوه قضائیه، صیادان جاسک درگیر صید ترال بودند کشتیهای صنعتی، ذخایر آبزیان را غارت میکردند و حقوق صیادان محلی را پایمال کردند.
این روش نهتنها ماهیان تجاری، بلکه زیستبوم دریایی، از مرجانها تا گونههای در خطر را نابود میکرد گزارشهای زیستمحیطی نشان میدهد صید ترال در خلیجفارس تا 80 درصد ذخایر برخی گونهها را کاهش داده بود.
شهید رئیسی در قوه قضائیه؛ ایستادگی مقابل غارت دریا
نقطه عطف این بحران، ورود شهید رئیسی بهعنوان رئیس قوه قضائیه بود حسین رئیسی روایت کرد: در جلسهای با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس، از شهید رئیسی خواستم به داد صیادان جاسک، سیریک و میناب برسد و انها را از شر صید ترال برهاند او همانجا به نیروی دریایی سپاه دستور داد کشتیهای ترال توقیف شوند.
این دستور، که به گفته حسین رئیسی به منزله حکم کتبی بود با همکاری نیروی دریایی سپاه اجرا شد و کشتیهای مخرب در بنادر متوقف شدند.
عابد قاسمی فعال رسانه ای هرمزگان که در زمان صید ترال نقش آفرینی ویژه ای در اطلاع رسانی این امر داشت در گفتوگو با تسنیم افزود: شهید رئیسی در زمانی که رئیس قوه قضائیه بود در سفر به هرمزگان، در جمع صیادان در اسکله، دستور اکید ممنوعیت ترال را صادر کرد، قوه قضائیه با همراهی مجلس و نیروی دریایی، محکم مقابل غارت آبزیان ایستاد.
این اقدام، رضایت گسترده صیادان را به دنبال داشت و یک صیاد جاسکی به تسنیم گفت: تا امروز دعای خیرمان بدرقه شهید رئیسی است که دریا را به ما بازگرداند.
شهید رئیسی در دولت؛ تداوم حمایت از صیادان
قاسمی گفت: شهید رئیسی پس از ورود به دولت، این حمایت را ادامه داد در سفرهای استانی به هرمزگان، بوشهر، و سیستان و بلوچستان، رئیسی بارها بر ممنوعیت ترال تأکید کرد او در جلسات کشوری و نشست با فعالان محیطزیست، به شیلات ایران نامه نوشت که صید صنعتی فعال نشود این ایستادگی، حقوق صیادان محلی را حفظ کرد و از تخریب بیشتر دریا جلوگیری نمود.
شهید جمهور نهفقط ترال را متوقف کرد، بلکه با درک اهمیت صیادی سنتی، به فرهنگ و معیشت مردم هرمزگان احترام گذاشت، شهید جمهور در جمع صیادان هرمزگان گفت: تاریخ هرمزگان نشان از مقاومت مردم است، از مبارزه با پرتغالیها تا دفاع مقدس، 12 هزار مجوز صید صادر شد تا آرامش به خانوادههای صیادان بازگردد، وقتی صیادان به آرامش رسیدند، ما هم آرامش یافتیم.
مجوزهای صید؛ گرهگشایی 30 ساله
یکی از بزرگترین مشکلات صیادان هرمزگان، محرومیت از مجوزهای صید بود که شغل آبا و اجدادیشان را غیرقانونی جلوه میداد حسین رئیسی توضیح داد: سالها صیادان شرق هرمزگان از مجوز محروم بودند برخی بهناچار غیرمجاز صید میکردند مسئولان به بهانه حفظ ذخایر، مجوز نمیدادند، اما ما گفتیم بدون مجوز هم ذخایر برداشت میشود با مجوز، مدیریت بهتری اعمال خواهد شد.
در سفر 12 بهمن 1402 به هرمزگان، رئیسی این گره را گشود. فاطمی امین، وزیر وقت صمت، در این سفر گفت: صیادان هرمزگان 20 تا 35 سال منتظر مجوز بودند و دستگاههای اجرایی آنها را اذیت میکردند با دستور رئیسجمهور و فعالیت درگاه ملی مجوزها، مجوز صید به صیادان تقدیم شد.
صدای صیادان؛ از انتظار تا امید
صدور 12 هزار مجوز، آرامش را به خانوادههای صیادان بازگرداند صیادان در دیدار با شهید رئیسی، از پروسه پیچیده و طاقتفرسای گذشته گلایه کردند یکی گفت: پس از 20 سال به مجوز رسیدم دیگری افزود: 35 سال منتظر بودم و یک صیاد سالخورده جاسکی این اقدام را گامی مثبت خواند که امید را در دل صیادان زنده کرد.
این مجوزها، علاوه بر قانونی کردن صیادی، امکان دسترسی به سوخت یارانهای و بیمه را فراهم کرد. گزارش شیلات هرمزگان نشان میدهد صدور مجوزها، درآمد صیادان سنتی را تا میزان قابل توجهی افزایش داد و صید غیرمجاز را کاهش داد جاسک، که بیشترین آسیب را از ترال دیده بود، با این اقدام به مرکز صیادی پایدار تبدیل شد.
میراث رئیسی؛ دریای امید برای هرمزگان
ممنوعیت ترال و صدور مجوزها، تنها بخشی از میراث رئیسی برای صیادان بود او با درک اهمیت اقتصاد دریا، به توسعه مکران و زیرساختهای صیادی توجه ویژهای داشت، عابد قاسمی گفت: شهید رئیسی محکم روی حقوق صیادان ایستاد و اجازه نداد معیشت روستاها آسیب ببیند.
این اقدامات، هرمزگان را به الگویی برای سایر استانهای ساحلی تبدیل کرد گزارشهای محیطزیستی نشان میدهد پس از ممنوعیت ترال، جمعیت برخی گونههای آبزی در خلیجفارس تا 15 درصد بهبود یافت صیادان جاسک و میناب، که زمانی دریا را از دسترفته میدیدند، امروز با امید به آینده صید میکنند.
وظیفه امروز؛ حفظ میراث سید جمهور
شهادت رئیسی در سال 1403، حسرتی بزرگ برای صیادان هرمزگان به جا گذاشت آنها که پس از دههها انتظار، با دستان او به دریا و معیشت بازگشتند، حالا وظیفه حفظ این میراث را بر دوش دارند شهید رئیسی گرهای 30 ساله را باز کرد و حالا باید با مدیریت صحیح، ذخایر دریا را حفظ کنیم.
مردم هرمزگان، از جاسک تا میناب، یاد شهید جمهور را بهعنوان سید مظلومان در دل نگه میدارند او که با یک دستور، دریا را به صیادان بازگرداند و با یک امضا، امید را به خانوادههایشان هدیه داد، در قلب هرمزگان جاودانه است.
انتهای پیام/864/.