نورافشانی بیسابقه بر فراز مریخ؛ کاوشگر پرسویرنس اولین تصویر از شفق قطبی مرئی را ثبت کرد
عکس جدید به طور اتفاقی ثبت نشده است. پژوهشگران پیشبینی کرده بودند که رویداد CME احتمالاً به مریخ برخورد خواهد کرد. از این رو دوربین Mastcam-Z مریخنورد را بهسمت آسمان شب مریخ تنظیم کردند تا شاید بتوانند شفقی را مشاهده کنند. بااینحال، حتی در آن زمان نیز اطمینان نداشتند که موفق به دیدن شفق قطبی مرئی شوند.
همچنین این نخستین بار است که شفق قطبی مریخی از سطح سیاره شناسایی شده است. تا پیش از این، تمام مشاهدات توسط فضاپیماهای مدارگرد مانند کاوشگر مأموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ ناسا (MAVEN) و مدارگرد امید امارات انجام شده بود.
نورافشانی بر فراز مریخ
مدتها تصور میشد دیدن شفقهای قطبی مرئی در مریخ غیرممکن باشد، زیرا جو این سیاره بسیار رقیق است. سیاره سرخ فاقد میدان مغناطیسی سراسری و منسجم است و همین امر باعث شده باد خورشیدی و طوفانهای خورشیدی در گذشته بخش عمدهای از جو آن را از بین ببرند؛ اما تصویر جدید نشان میدهد که هنوز گاز کافی برای انتشار نورهای رنگارنگ در جو وجود دارد.
تحلیل رنگ سبز شفقها نشان داد که این نور توسط مولکولهای اکسیژن برانگیخته منتشر شده است که تنها حدود ۰٫۱۳ درصد از جو اندک مریخ را تشکیل میدهند. غلظت بسیار پایین این گاز، به همراه میزان بالای غبار در هوا، دلیل آن است که نور شفقها در عکس به سختی قابل مشاهده است.