تکنولوژی

کدام مشاغل بیش‌ترین و کم‌ترین میزان رضایت شغلی را دارند؟

دانشمندان پس از تجزیه‌وتحلیل داده‌های ۵۹ هزار نفر و ۲۶۳ شغل، رضایت‌بخش‌ترین مشاغل را شناسایی کرده‌اند. کاتلین آنی از دانشگاه تارتو در استونی و همکارانش با بررسی داده‌های موجود در بانک زیستی استونی، مطالعه جامعی در زمینه‌ی تفاوت میزان رضایت شغلی میان مشاغل انجام داده‌اند.

هنگام اهدای خون برای پروژه بانک زیستی، تمام شرکت‌کنندگان یک نظرسنجی را تکمیل کردند که در آن سوالاتی درباره جزئیات شغل، میزان حقوق، ویژگی‌های شخصیتی و میزان رضایت آن‌ها از جنبه‌های مختلف زندگی مطرح شده بود.

آنی و تیم تحقیقاتی با بررسی داده‌ها متوجه شدند برخی مشاغل، مانند روحانیت، شاخه‌های مختلف پزشکی و نویسندگی، بیش از سایر مشاغل، باعث احساس رضایت و معنا در زندگی افراد می‌شوند. طبق مطالعه انجام شده،‌ شغل‌هایی که معمولا افراد در آنها کمتر احساس رضایت و خوشحالی می‌کنند، شامل کارکردن در آشپزخانه‌، حمل‌ونقل، انبارداری و  کار در کارخانه‌ و همچنین شغل‌هایی مثل مصاحبه‌گرفتن از مردم یا فروشندگی هستند.

وقتی به کل رضایت افراد از زندگی‌شان نگاه کنیم، بعضی شغل‌ها مثل پزشک، روانشناس، معلم کودکان خاص، ورق‌کار و مهندس کشتی باعث می‌شوند که افراد بیشتر از زندگی‌شان راضی باشند. اما شغل‌هایی مثل نگهبان، مصاحبه‌گر، پیش‌خدمت، فروشنده، نامه‌رسان، نجار و مهندس شیمی معمولا رضایت کمتری در زندگی افراد ایجاد می‌کنند.

عوامل مختلفی روی احساس رضایت از شغل تاثیر می‌گذارند، اما جالب این جاست که درآمد بیشتر یا موقعیت اجتماعی بهتر، همیشه باعث رضایت بیشتر نمی‌شود.

آنی فکر می‌کرد مشاغل با جایگاه اجتماعی بالاتر، رضایت بیشتری برای افراد ایجاد کنند، اما نتایج نشان داد این ارتباط خیلی قوی نیست. درعوض، نتایج نطرسنجی نشان داد شغل‌هایی که فرد در آن‌ها حس موفقیت و پیشرفت بیشتری دارد، معمولا رضایت بیشتری به همراه دارند. حتی بعضی از مشاغلی نیز که جایگاه اجتماعی کمتری دارند، می‌توانند برای افراد بسیار رضایت‌بخش باشند.

شغل‌هایی که افراد در آن‌ها کمتر رضایت دارند، معمولا با استرس زیادی همراه هستند. برای مثال، شغلی که قوانین و وظایف مشخص و سختی دارد و مسئولیت زیادی روی دوش فرد است، مثل مدیر یک شرکت بزرگ با استرس زیادی همراه است. این عوامل باعث می‌شوند افراد در این شغل‌ها کمتر احساس رضایت کنند.

یکی از دلایل این امر که افراد خوداشتغال (کسانی که برای خودشان کار می‌کنند) معمولا رضایت بیشتری دارند، این است که آن‌ها آزادی و اختیار دارند تا روزهای کاریشان را خودشان تنظیم و به‌صورت مستقل کار کنند. همین استقلال باعث می‌شود احساس رضایت بیشتری داشته باشند.

نتایجی مطالعه ممکن است در کشورهای دیگر هم تا حدی درست باشد. اما ازآنجایی که مردم هر کشور فرهنگ و رفتارهای متفاوتی دارند، نمی‌توان با قطعیت گفت نتایج دقیقا برای همه جا صدق می‌کند. در استونی، فرهنگ خاصی وجود دارد که ممکن است روی رضایت مردم از شغلشان تاثیر بگذارد.

مطالعه در پایگاه داده سای‌آرکایو منتشر شده است.

تیم تحریریه ایگرام

تیم تحریریه ایگرام با تجربه سال‌ها فعالیت حرفه‌ای در حوزه‌هایی مانند اقتصاد دیجیتال، فناوری، کسب‌وکار، گردشگری و هنر، محتوایی دقیق، به‌روز و قابل اعتماد تولید می‌کند. ما با همکاری کارشناسان سئو و رعایت اصول روزنامه‌نگاری مدرن، هزاران مقاله علمی و خبری منتشر کرده‌ایم تا نیازهای اطلاعاتی مخاطبان را به بهترین شکل پاسخ دهیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا