یافته جدید پژوهشگران: مردان معمولاً سریعتر از زنان عاشق میشوند
احساس عشق قلبت را به تپش میاندازد، پروانهها را در شکمت به پرواز درمیآورد و ذهنت را مدام مشغول میکند، اما بر اساس پژوهشی جدید، این احساسی است که مردان زودتر از زنان دچارش میشوند. گروهی از پژوهشگران در استرالیا و نیوزیلند دادههای نظرسنجی ۸۰۸ بزرگسال را بررسی کردند. سن شرکتکنندگان بین ۱۸ تا ۲۵ سال بود و همگی گفته بودند که در حال حاضر عاشق هستند.
آدام بود، انسانشناس زیستی از دانشگاه ملی استرالیا (ANU) میگوید: «این پژوهش شامل دادههایی از ۳۳ کشور مختلف در اروپا، آمریکای شمالی و آفریقای جنوبی است. ما بیش از هر چیز به این علاقهمند بودیم که آیا جنس بیولوژیکی بر بروز، پیشرفت و بروز عشق رمانتیک تأثیر میگذارد یا نه.»
پرسشهای استفادهشده در مطالعه جامع بود: زمان و شدت عاشقشدن، تعداد دفعاتی که افراد عاشق شده بودند و میزان وسواس فکری آنها نسبت به شریک عاطفیشان را پوشش میدادند.
پس از پردازش آماری دادهها، مشخص شد که مردان بهطور میانگین حدود یک ماه زودتر از زنان عاشق میشوند. پژوهشگران این احتمال را مطرح کردند که شاید دلیلش این باشد که مسئولیت نشاندادن تعهد برای جلب توجه شریک عاطفی، بیشتر بر دوش مردان است.
همچنین بر اساس یافتهها، مردان کمی بیشتر از زنان عاشق میشوند، اما تعهد کمتری از خود نشان میدهند. در مقابل، زنان معمولاً زمان بیشتری را صرف فکر وسواسگونه به شریکشان میکنند و ازنظر عاطفی شدت عشقشان کمی بیشتر است.
بیشتر بخوانید:
جالبتر اینکه، مردان بیشتر از زنان پیش از رسمیشدن رابطهشان عاشق میشوند؛ حدود ۳۰ درصد از مردان حاضر در مطالعه گفته بودند پیش از رسمیشدن رابطه عاشق شدهاند، درحالیکه این عدد در بین زنان کمتر از ۲۰ درصد بود. بود میگوید:
این اولین پژوهشی است که تفاوتهای میان زنان و مردان را در تجربهی عشق رمانتیک، آن هم با استفاده از یک نمونهی مقایسهای گسترده از فرهنگهای مختلف بررسی میکند. این اولین شواهد قانعکننده است که نشان میدهد زنان و مردان در برخی جنبههای عشق رمانتیک با هم تفاوت دارند.
پژوهشگران همچنین هنگام تحلیل دادهها، عواملی اضافی را که ممکن است بر احساسات عاشقانهی افراد تأثیر بگذارد، در نظر گرفتند؛ از این میان میتوان به سن و نسبت مردان به زنان در کشور محل زندگی هر شرکتکننده اشاره کرد. بیشتر تفاوتها با درنظر گرفتن این عوامل کاهش یافتند، اما همچنان پابرجا ماندند. البته تفاوت در میزان تعهد از بین رفت.
علاوهبراین، نتایج جالبی دربارهی برابری جنسیتی به دست آمد: بهطورکلی، کسانی که در کشورهایی با سطح بالاتر برابری جنسیتی زندگی میکردند، کمتر عاشق میشدند، تعهد کمتری نشان میدادند و کمتر به شریکشان وسواس داشتند. این موضوع نشان میدهد که هنجارهای اجتماعی نیز علاوه بر فشارهای تکاملی برای یافتن جفت و حفظ بقای گونهی انسانی بر احساسات عاشقانهی ما تأثیر میگذارند. پژوهشگران قصد دارند این جنبه را در مطالعات آینده بیشتر بررسی کنند.
پژوهش در ژورنال Biology of Sex Differences منتشر شده است.