پادکست | تحولات سپهر سیاسی اسرائیل پس از جنگ 12 روزه با ایران

گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ نود و ششمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز چهارشنبه 11 تیر ماه 1404 ضبط و منتشر شد. در این شماره «منصور براتی»، این موضوع را بررسی میکند که جنگ 12 روزه با ایران چه تاثیری بر روی سپهر سیاسی اسرائیل گذاشته است؟
پس از آغاز جنگ 12 روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی در 13 ژوئن 2025، فضای سیاسی و افکار عمومی اسرائیل دستخوش تغییراتی محسوس شد که محور اصلی آن ارزیابی دوباره جایگاه نتانیاهو و حزب لیکود براساس دادههای نظرسنجیهای معتبر است.
قبل از آغاز جنگ، لیکود در عمده نظرسنجیها (شبکه 13، سایت والا، کان 11، شبکه 12) با حدود 21 تا 23 کرسی وضعیت نسبتاً ثابتی داشت و اغلب کسب 22 کرسی برای این حزب پیشبینی میشد. در همین دوره، حزب تازهتأسیس «نفتالی بنت» که رسماً از 8 ژوئن وارد رقابت شد، در نخستین نظرسنجیها (مانند شبکه 13 در 11 ژوئن) با 27 کرسی بهعنوان حزب اول مطرح شد و لیکود با 24 کرسی دوم بود.
پس از پایان جنگ، دادههای نظرسنجی جدید نشان میدهد که لیکود شاهد رشد محسوسی در سبد کرسیهای احتمالی خود بوده است. طبق نتایج نظرسنجی شبکه 13 (18 ژوئن)، لیکود به 27 کرسی افزایش یافت، در معاریو (20 ژوئن) و سایت والا (24 ژوئن) 26 کرسی و شبکه 12 (24 ژوئن) نیز 26 کرسی ثبت شد. حتی در برخی سناریوهای بدون حضور بنت، کان 11 (25 ژوئن) لیکود را با 31 کرسی سرآمد دانست و در سناریوی حضور حزب بنت نیز لیکود 28 کرسی داشت. آخرین نظرسنجیها (اول ژوئیه شبکه 12) نشان میدهد لیکود روی 26 کرسی تثبیت شده است و حزب بنت به 24 کرسی محدود شد.
هرچند رشد حزب لیکود نسبت به دوران قبل از جنگ (افزایش از 22 به 26 کرسی) مشخص است، اما این رشد عمدتاً ناشی از ریزش آرای احزاب راست افراطی ائتلافی است نه جذب آرای طبقه میانه یا مخالف. بهطور خاص، حزب قدرت یهودی با رهبری بن گویر از 9-10 به 6-7 کرسی سقوط کرد و حزب اسموتریچ عملاً زیر حدمجاز 3.25 درصد قرار گرفت و حذف شد. احزابی مانند شاس و یهودیت متحد نیز تغییر محسوسی نداشتهاند.
در سطح ائتلافی، اگرچه ائتلاف نتانیاهو امروز (در کنست فعلی) 67 کرسی دارد، اما پیش از جنگ طبق نظرسنجیها به سختی به 50 کرسی میرسید. پس از جنگ نیز اعداد نظرسنجیها (در شبکههای 13، معاریو، 12، والا و کان 11) نشان میدهد که ائتلاف راست معمولاً بین 48 تا 51 کرسی در آینده دارد که نه تنها اکثریت مطلق (61 کرسی) نیست بلکه برای تداوم قدرت، نیازمند جلب حمایت احزاب خارج از حلقه سنتی راست است.
در مجموع، با وجود افزایش نسبی محبوبیت نتانیاهو و لیکود بعد از حمله به ایران و سبقت گرفتن مجدد از حزب بنت، افکار عمومی اسرائیل این دستاورد نظامی را برای ایجاد اجماع اکثریت حول رهبری نتانیاهو کافی نمیداند. چرخه رایدهی بیشتر درون جناح راست جابهجا شده و احزاب رادیکالتر از سبد رأی خود کاستهاند تا لیکود تقویت شود. لذا نتانیاهو هر چند جایگاه خود را مستحکمتر کرده، اما تا رسیدن به اکثریت قاطع و ثبات حکمرانی هنوز راه دشواری پیش رو دارد، و مخالفانش همچنان در معادلات ائتلافسازی دست برتر را دارند.
انتهای پیام/