دنبالهدار میانستارهای تازه کشفشده از کل منظومه شمسی قدیمیتر است
دنبالهدار «3I/ATLAS»، مهمان بینستارهای منظومه ما، تازه همین هفته پیش کشف شد و از آن زمان تاکنون، ستارهشناسان در سراسر جهان سخت مشغول رصد و گردآوری هرچه بیشتر داده در مورد آن بودهاند. دادههای اولیهی مربوط به این جرم، تفاوتهای چشمگیری با دو جرم بینستارهای شناختهشدهی قبلی که وارد منظومه شمسی شدند نشان میداد. حالا، به لطف یک مدل جدید، به نظر میرسد که این دنبالهدار از منطقهای کاملاً متفاوت در کهکشان ما سرچشمه گرفته باشد.
بیایید زمان را یک هفته به عقب برگردانیم. «متیو هاپکینز» دوشنبه گذشته از پایاننامه دکترای خود درباره مدلسازی اجرام میانستارهای در «کهکشان راه شیری» دفاع کرد. روز بعد، او به پروفسور «کریس لینتات»، استاد راهنمای خود گفت قصد دارد کمی استراحت کند و سپس کار روی اصلاحات پایاننامه را آغاز کند. اما درست در همان زمان، دنبالهدار 3I/ATLAS خودش را نشان داد. بنابراین هاپکینز دوباره به کار بازگشت و از پژوهش دکترای خود استفاده کرد تا نگاهی بیسابقه به این مهمان میانستارهای تازه وارد بیندازد.
به گزارش آیافال ساینس، هاپکینز و لینتات دو نفر از شش نویسندهی مقالهای هستند که با استفاده از این مدل جدید، منشأ دنبالهدار 3I/ATLAS را بررسی کردهاند. آنها میگویند به احتمال زیاد، دنبالهدار 3I/ATLAS از ستارهای کهنسال در قرص ضخیم کهکشان میآید و مدت زمانی طولانیتر از عمر منظومه شمسی در فضا سرگردان بوده است.
یکی از تفاوتهای چشمگیر میان جرم جدید و دو بازدیدکنندهی بینستارهای قبلی، سرعت آن است. دنبالهدار 3I/ATLAS با سرعتی حدود ۵۷ کیلومتر بر ثانیه حرکت میکند، که تقریباً دو برابر سریعتر از دو جرم قبلی محسوب میشود.
مشاهدات «تلسکوپ بسیار بزرگ» (VLT) در «رصدخانه جنوبی اروپا» نشان میدهد که دنبالهدار رنگی بسیار متمایل به قرمز دارد و بیشتر شبیه به سیارکهای گروه «سانتور» (Centaurs) است تا دنبالهدارهای معمول منظومه شمسی. مقالهی دیگری نیز بر شباهتهای این جرم با اجرام مختلف منظومه شمسی، از جمله برخی دنبالهدارها تمرکز دارد؛ اما تأکید میکند که تفاوت اصلی این جرم با «اوموآموا» و «بوریسوف» است.
پروفسور کریس لینتات میگوید: «فکر میکنم هیجانانگیزترین بخش ماجرا برای من این است که اگر منشأ این دنبالهدار واقعاً از قرص ضخیم کهکشان باشد، با بخشی از کهکشان روبهرو هستیم که تاکنون هیچ نمونهای از آن ندیده بودیم.»